Het wordt weer voorjaar en dus is het tijd om er lekker op uit te gaan. Ook dit jaar is de camper weer populair. Om te voorkomen dat jouw vakantie in het water valt voor hij begint zetten we 5 punten op een rij waar je op moet letten als je een camper gaat kopen.
1. Waar moet jouw ideale camper aan voldoen?
Campers zijn er in alle soorten en maten. Het is dus belangrijk dat je eerst goed nadenkt over de eisen waaraan jouw ideale camper moet voldoen. Daar komt meer bij kijken dan je zou denken. Wij zetten een aantal vragen voor je op een rij:
- Hoeveel m2 binnenruimte heb je nodig?
- Met hoeveel personen wil de camper gebruiken?
- Wil je een vast bed of om te bouwen zithoek als slaap accommodatie?
- Hoeveel bagage neem je mee?
- Hoe groot mag de camper maximaal zijn (in verband met parkeren en stalling)?
- Hoe zuinig moet de camper zijn?
- Wil je korte of ook langere reizen met de camper maken?
- Welke mogelijkheden qua rijcomfort vind je belangrijk?
- Ga je de camper alleen recreatief of ook dagelijks gebruiken?
- Wat is belangrijk aan het uiterlijk van de camper?
Bij het beantwoorden van de vragen is het belangrijk rationeel te denken en ook naar de toekomst te kijken. Verwacht je in de komende jaren gezinsuitbreiding of denk je juist dat de kinderen binnenkort niet meer meegaan? Allemaal belangrijke vragen om op papier een beeld te schetsen van jouw ideale camper.
2. Ga met jouw camper op proefvakantie
Er zijn veel bedrijven die campers verhuren. Als je op basis van de vragen hierboven een plaatje hebt van jouw ideale rijdende vakantiehuis is het verstandig om dat plaatje te testen. Zoek bij de camper-verhuurbedrijven tot je een camper hebt gevonden die zo dicht mogelijk bij jouw ideaalplaatje komt. Huur dit exemplaar daarna eens voor een weekje en ga erop uit. Zo is een tripje naar Rotterdam een leuk idee. Dat biedt direct de mogelijkheid om jouw eventuele vakantiehuis op wielen te testen in de binnenstad of aan het strand (Hoek van Holland is dichtbij). Als het eerste tripje bevalt is het altijd aan te raden nog een tweede keer een camper te huren waarbij opties net iets beperkter of uitgebreider zijn. Dan weet je direct of dat wat op papier belangrijk leek ook belangrijk is.
3. Bereken de kosten van een camper in eigendom
Als je er zeker van bent dat jouw camper er moet komen is het tijd voor rekenwerk. Het bezit van zo’n mobiel vakantiehuis is namelijk een dure aangelegenheid. Wij zetten de kosten op een rij die je mee moet rekenen:
- De aanschafprijs;
- Wegenbelasting;
- verzekering;
- kosten voor stalling;
- jaarlijks onderhoud;
- eventuele extra aanpassingen (zoals fietsendrager, WiFi, alarm of voortent);
- Vakantiestaanplaatsen;
- brandstofkosten;
- parkeer- en tolgelden;
- eventuele kosten voor jaarlijkse Apk-keuring;
- onvoorziene reparaties.
4. Overweeg of je echt voor deze koop kiest
Als je al deze kosten weet kun je drie vragen voor jezelf beantwoorden:
- Heb ik het budget voor mijn wensen?
- Is het, als ik alle kosten optel, nog steeds aantrekkelijk om voor deze vorm van vakantie te kiezen?
- Wil ik al die verantwoordelijkheden en plichten als eigenaar dragen of kies ik voor huren?
Daarbij is het belangrijk om erbij stil te staan dat je misschien niet altijd zin hebt om op deze manier op vakantie te gaan. Ook kan het gebeuren (denk aan wintersport) dat het terrein te moeilijk begaanbaar is of de bestemming te onaantrekkelijk is. Heb je dan geld over om de lasten van een camper te blijven betalen en op een andere manier op vakantie te gaan? Bovenstaande vier tips zijn natuurlijk zowel voor nieuwe als voor tweedehands campers toe te passen. Voor diegenen die een tweedehands zoeken komt er nog één tip bij.
5. Laat vóór aankoop een aankoopkeuring uitvoeren
Een geslaagde Apk-keuring of mooie onderhoudsrapporten zeggen natuurlijk niet alles. Pas als je vóór aankoop van een tweedehands camper een onafhankelijke aankoopkeuring uit laat voeren weet je zeker dat je er alles aan gedaan hebt om een goed exemplaar te kopen en van vele heerlijke vakanties te genieten. Tot slot: als je toch een beetje onzeker bent en de gladde praatjes van de verkoper nu al kunt horen is het altijd goed om een kleine check te doen. Als de verkoper liegt kun je dat zien aan de lichaamstaal. Je kan ook een camper huren als je niet wilt kopen. Fotocredit: Pixabay