Wanneer je met je werkgever in conflict bent, bijvoorbeeld over arbeidsvoorwaarden, de uitbetaling van het salaris of een ontslagregeling, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Je kunt proberen om je belangen zelf te verdedigen, maar vaak komen er veel emoties bij kijken. Daardoor is de kans groot dat je zaken over het hoofd ziet. Als je eenmaal definitief akkoord bent gegaan met een regeling, dan is het een stuk lastiger om daar later alsnog op terug te komen.
Laat je vaststellingsovereenkomst controleren
Bij ontslag wordt er meestal een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Hierin staan de afspraken tussen werkgever en werknemer. De datum van het ontslag, afspraken over doorbetaling van loon, uitbetaling van openstaand verlof en de overeengekomen ontslagvergoeding. Het is verstandig om contact op te nemen met een advocatenkantoor in Rotterdam of een andere plaats in je directe omgeving. Laat de overeenkomst toetsen door een jurist die is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Misschien heb je zaken over het hoofd gezien. Misschien zijn er omstandigheden die het rechtvaardigen dat je een hogere ontslagvergoeding krijgt.
Naar de rechter bij ontslag
Soms probeert een werkgever onder een ontslagvergoeding uit te komen. Of deze wordt lager vastgesteld dan waar je mogelijk recht op hebt. Soms spelen ook andere factoren mee dan inkomen en duur van het dienstverband. Als je vermoedt dat je wordt benadeeld kan een advocaat je bijstaan en naar de rechter gaan. De kans is zeker aanwezig dat je vergoeding dan hoger uitpakt. Natuurlijk loop je ook het risico dat je een lagere vergoeding krijgt. De werkgever zal zich immers ook door een advocaat laten vertegenwoordigen. Deze zal alles aanvoeren om aan te tonen dat de vergoeding terecht wordt geweigerd of lager is dan de werkgever zou willen. Als je wel een vergoeding krijgt is het dus een risico om naar de rechter te stappen. Zeker als er sprake is van verwijtbaar gedrag van de werknemer is het verstandig om hier goed over na te denken.
Let op de termijnen bij een ontslagprocedure
Als je wordt ontslagen mag je voldoende tijd nemen om de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen. Je werkgever zal je wellicht onder druk willen zetten om zo snel mogelijk te tekenen. Maar je kunt gewoon enkele dagen tot een week de tijd nemen zodat je advocaat de stukken kan doornemen en beoordelen. Heb je toch getekend, dan geldt altijd een herroepingstermijn. Hier kun je slechts één keer gebruik van maken. Teken dus gewoon niet totdat je zeker weet dat je akkoord kunt gaan met de inhoud. Als er geen vaststellingsovereenkomst is opgesteld kun je tot maximaal 5 jaar na het ontslag eventueel nog terugkomen op de toen gemaakte afspraken. Hier moet dan uiteraard wel een goede reden voor zijn. Als je werkgever failliet is verklaard is het vaak lastig of zelfs onmogelijk om nog een ontslagvergoeding te claimen, omdat er simpelweg geen geld voor beschikbaar is binnen de onderneming.