Als een dierbare overlijdt dan is dat een ingrijpende gebeurtenis. Je wilt je vader, moeder, goede vriend of zus nog lang niet missen. Maar helaas ontkomen we er niet aan om afscheid van mensen in onze omgeving te nemen. Wanneer het gaat om iemand die je zeer dierbaar is, dan wil je misschien iets tastbaars om de nagedachtenis levend te houden. Dit kan een mooie foto zijn, of een sieraad van de overledene. Als degene die is overleden is gecremeerd dan kun je ervoor kiezen om de as te bewaren in een mooie urn. Niet iedereen wil de as laten uitstrooien maar kiest ervoor om deze laatste tastbare herinnering bij zich te houden.
Een mooie urn uitzoeken
Sommige mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben regelen zelf hun uitvaart. Ze kiezen de muziek uit en geven tot in detail aan hoe ze het willen. Vooral jonge mensen die ongeneeslijk zien zijn maken hier vaak veel werk van. Ze willen dat hun leven wordt gevierd en dat er niet alleen maar gehuild wordt bij de uitvaart. Als het stoffelijk overschot wordt gecremeerd dan moet de as natuurlijk in een mooie urn. Het maakt daarbij niet uit of die op een later moment alsnog wordt uitgestrooid. Je kunt een passende urn kopen of er zelf eentje ontwerpen die helemaal past bij hoe en wie de overledene was. Soms kiest iemand die weet dat zijn of haar einde nabij is zelfs de urn zelf uit, net zoals sommigen zelf een plekje kiezen op een begraafplaats. Dit zijn uiteraard vaak zeer emotionele momenten.
Een tastbare herinnering
Ook als de as van een overledene wordt uitgestrooid, kun je een klein deel daarvan bij je blijven dragen. Hiervoor zijn speciale ashangers ontworpen. Je vindt ze onder meer bij voordeligeashangers.nl, waar je ook terecht kunt voor mooie en stijlvolle urnen om de as van een overleden dierbare in te bewaren. Soms wordt de as zelfs gebruikt voor een tatoeage. Hiervoor moet je dan wel een tatoeage artiest vinden die hier voldoende ervaring mee heeft.
Het uitstrooien van as
Hoewel het wel wordt gedaan, is het niet toegestaan om as uit te strooien in de natuur. Veel nabestaanden willen de as graag uitstrooien op een dierbare plek voor de overledene, maar bedenk dat dit officieel niet mag. Soms wordt een uitzondering gemaakt als je vooraf toestemming vraagt. Je kunt een urn overigens ook laten begraven, bijvoorbeeld als de partner van de overledene een graf heeft. Ook kan de urn in een zogenaamde urnenmuur worden geplaatst. Steeds meer begraafplaatsen hebben zo’n gedenkplek. Net als bij een graf kun je kiezen voor een eigen plekje of een gedeelde gedenkplek. Er wordt een plaatje met de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene aangebracht zodat je weet waar de as van iemand in de muur is geplaatst. Net als bij een graf koop je dit recht voor bijvoorbeeld 10 jaar. Wordt er niet verlengd dan wordt de as na deze periode alsnog uitgestrooid.