Iedereen heeft het weleens meegemaakt dat je je in een gesprek afvroeg of jouw gesprekspartner wel de waarheid sprak. Probeerde die persoon jou nu om de tuin te leiden? Over het algemeen zijn de meeste mensen niet erg goed in het vertellen van leugens. Doordat liegen stress veroorzaakt verandert de doorbloeding van het lichaam en dat leidt tot non-verbale communicatie die niet te verbergen valt, de zogenaamde lichaamstaal. Aan de hand van 7 voorbeelden leggen wij je uit hoe je aan de lichaamstaal van iemand kan zien dat diegene waarschijnlijk tegen je liegt.
1. Lichaamstaal van de neus van leugenaars
Het blijkt dat mensen die liegen vaker de neus aanraken. Tijdens het liegen ervaar je veel stress waardoor de doorbloeding van de neus verandert. We kennen allemaal Pinokkio die erom bekend staat dat zijn neus groeit als hij loog. Dit is niet gelogen. Als je liegt groeit jouw neus daadwerkelijk, omdat er meer bloed naartoe stroomt. Dit is het zogeheten ‘Pinokkio effect’.
2. De ogen
Een persoon die liegt zal er alles aan doen om oogcontact met jou te vermijden. Het komt ook voor dat die persoon met zijn vinger bij zijn oog wrijft. Over het algemeen wrijven mannen in het oog en vrouwen erom heen. Deze reactie in de lichaamstaal van de leugenaar blokkeert hem of haar letterlijk het zicht. Hierdoor neemt het aantal prikkels af. Zoals we zeiden leidt liegen tot meer stressprikkels. Deze natuurlijke reactie van het lichaam van de leugenaar is een instinctieve poging om het stressgehalte te verminderen.
Het lichaam van de leugenaar kan stress door prikkels van kijken ook tegen gaan door te focussen op één punt. Het direct in de ogen kijken is daarbij een effectieve vorm van lichaamstaal om te intimideren. Als iemand jou tijdens een gepsrek erg doordringend in jouw ogen kijkt en gefixeerd lijkt verraadt de lichaamstaal dat de leugenaar probeert geloofwaardig mogelijk over te komen. Overigens kan de lichaamstaal van de ogen ook verraden of een vrouw je leuk vindt.
3. De mond
Let eens tijdens een gesprek goed op de mond van jouw gesprekspartner. Als je erop let is de lichaamstaal van de mond van de leugenaar ronduit fascinerend. De mond van de leugenaar reageert namelijk intens en op diverse manieren als deze gedwongen wordt leugens te vertellen. Wij geven een aantal voorbeelden:
Houdt hij zijn hand voor zijn mond tijdens het praten? De reden ligt gelegen in een conflict dat zich op dat moment afspeelt in zijn hoofd. Hij herinnert zich het één, maar vertelt het ander. Zo is hij in staat om de informatie te filteren en er voor te zorgen dat hij jou niet de waarheid vertelt.
Vertelt jouw gesprekspartner je een verhaal dat je moeilijk kan geloven, terwijl hij erbij blijft glimlachen? Je hebt grote kans dat zijn verhaal niet op de waarheid berust. Vraag dus door!
Een ander signaal met betrekking tot de mond is dat zenuwen ervoor zorgen dat de mond droog wordt tijdens het liegen. Als iemand veel slikt of zijn keel schraapt kan dat dus betekenen dat hij eveneens niet de waarheid spreekt.
Een vinger of een voorwerp zoals een pen in de mond steken duidt er veelal op dat een persoon tegen je liegt. Als je je ongemakkelijk voelt wil je jezelf gauw gerust stellen zoals je dat als kind geleerd hebt. Vroeger deed je dat met een speen of duim. Inmiddels heb je dat ingeruild voor ”de volwassen variant” van deze natuurlijke zuigreflex.
4. De oren van de leugenaar kunnen zijn leugens niet horen
Dit kan een enigszins vreemd signaal lijken, met het komt toch echt voor. Als iemand in een gesprek verwikkeld is en zijn oor dichthoudt tijdens het praten dan betekent dit dat je op je hoede moet zijn. Immers, jouw gesprekspartner wil tijdens het praten toch horen wat hij zegt?
5. Lichaamstaal van de nek
Bij enig ongemak maak je algauw een wrijvende beweging aan de zijkant van de nek. Een liegende gesprekspartner maakt hier een krabbende beweging. Hij probeert zijn ongemak, stress en nadenken te verbloemen. Immers, om te liegen moet je over een verschrikkelijk goed geheugen beschikken! Bovendien begrijp je nu direct waar het spreekwoord ‘uit jouw nek kletsen” vandaan komt als iemand je van liegen beschuldigt.
6. Het kuiltje tussen het sleutelbeen
Je zal ongetwijfeld tijdens een gesprek hebben gezien dat de persoon waarmee je een gesprek voerde met zijn vinger het kuiltje tussen het sleutelbeen aanraakte. Je kan er van uit gaan dat als een persoon deze plek aanraakt hij te maken heeft met veel stress. Vechten tegen stress is veel gebruikte, onbewuste lichaamstaal van leugenaars.
7. Zweten en ventileren
Als jouw gesprekspartner veel begint te zweten en aan zijn shirt trekt om af te koelen dan moet je heel goed gaan opletten. Zweten en vervolgens proberen te ventileren betekent over het algemeen dat jouw gesprekspartner niet de waarheid spreekt. Door een verhoogde doorbloeding in combinatie met liegen zal deze reflex proberen om het lichaam af te koelen en zo meer ruimte en lucht te creëren. Ook hier spreekt de lichaamstaal van de leugenaar eerder de waarheid dan de mond.
Gebruik naast lichaamstaal te allen tijde jouw gezond verstand
Het brein maakt geen onderscheid tussen zenuwen en stress die ontstaan door liegen of door puur ongemak of andere oorzaken. Wel weten we dat liegen vrijwel altijd een factor is die voor veel stress zorgt bij een persoon. Als je dan bovenstaande punten erbij betrekt kun je aan de hand van lichaamstaal concluderen dat je met iemand te maken hebt die niet de waarheid spreekt.
Dit principe geldt ook andersom. Als je tijdens een gesprek het gevoel krijgt dat jouw gesprekspartner zou kunnen liegen is dit gevoel makkelijk te checken door alle zeven signalen van lichaamstaal in gedachten te checken. Hoe meer vinkjes in jouw hoofd, hoe groter de kans op leugens.
Lichaamstaal combineren met verstand
Als je deze tactiek toepast is het belangrijk om tunnelvisie te voorkomen. Overweeg ook andere oorzaken die tot stress kunnen leiden, zonder dat jouw gesprekspartner liegt. Hoe is het met de gemoedstoestand van die persoon gesteld? Is er iets voorgevallen waardoor hij zich ellendig voelt en zich hierdoor raar opstelt? Heeft hij op dat moment misschien last van fysieke pijn? Staat er misschien een verwarming aan waardoor jouw gesprekspartner het warm kan hebben en benauwd is?
Laat hoe dan ook jouw gezond verstand niet achterwege in een gesprek. Twijfel je aan delen van het verhaal van die persoon? Stel vragen en vraag iets meer door. Mocht je hem of haar op basis van zijn lichaamstaal en jouw gezonde verstand niet geloven? Dan is de kans op leugens wel erg groot en kan je bij twijfel beter niet op het verhaal ingaan. Verraadt de lichaamstaal van jouw partner leugens? Ben je bang dat er een ander in het spel is? Dan kun je dat checken met deze 5 signalen van vreemdgaan.