Voorheen waren tatoeages iets voor criminelen, zeelui, voetballers of rocksterren. Hun opvallende tatoeages gaven net dat stukje extra beleving aan bijvoorbeeld een concert of een voetbalwedstrijd. Voor zeelui of criminelen lag het een stuk anders. Een tatoeage had voor hen een identificatie functie. Als bijvoorbeeld een schipper verdronk dan kon hij aan zijn tatoeage worden geïdentificeerd. Ook voor criminelen had een tatoeage een zelfde functie. Celblokken of gevangenisnummer als permanente lichaamsversiering, zorgden ervoor dat de gevangenen uit elkaar gehouden konden worden.
Tegenwoordig is de betekenis en/of functie van een tatoeage compleet veranderd. Tatoeages zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De lichaamsversiering is zelfs over het algemeen geaccepteerd in de samenleving. Werkgevers maken ook steeds minder een probleem van getatoeëerde medewerkers. Medewerkers geven op deze manier het bedrijf een hip imago. Maar waarom nemen we nou precies een tattoo? TheDailyStuff is op onderzoek uitgegaan!
De vooroordelen over tatoeages
Tattoos worden steeds meer geaccepteerd in het straatbeeld, de werkomgeving en in het dagelijkse leven. Desondanks hangt er nog steeds een bepaald stigma rondom tattoos. Mensen die getatoeëerd zijn, worden toch vaak nog gezien als een aparte groep van de samenleving. Vooroordelen blijven ook altijd kleven aan getatoeëerde mensen. Dit zijn vaak criminelen of getatoeëerden gaan nooit meer aan een baan komen. Toch valt hier een hele grote nuance in te maken. Natuurlijk zijn er genoeg criminelen die vol getatoeëerd zijn en tuurlijk zijn er banen waar tattoos niet gewenst zijn. Maar je kunt het ook van de andere kant zien. Er zijn genoeg mensen met tattoos die geen crimineel zijn of hun tattoo kunnen bedekken zodat hun werkomgeving daar niks van merkt. Uiteindelijk horen vooroordelen er ook een beetje bij. Stiekem vinden wij getatoeëerden dat ook wel lekker. Er wordt immers gesproken over onze tattoos!
Is er een stereotype getatoeerde?
Vooroordelen omtrent tatoeages zullen altijd blijven bestaan en vaak worden deze mensen ook gelijk tot stereotype getatoeëerde bestempeld. Maar is dit zo, bestaat de stereotype getatoeëerde? Er zijn door de jaren heen ontzettend veel onderzoeken gedaan naar getatoeëerde mensen. Toch gaven al deze onderzoeken geen concreet antwoord op het type mens dat tatoeages heeft. Alle beweringen en vooroordelen die mensen hebben kunnen dus gelijk de prullenbak in. Onderzoeken wezen wel uit dat mensen met tatoeages extraverter zijn en op zoek zijn naar een stukje uniekheid. De reden dat mensen voor een tatoeage kiezen is dan het onderstrepen van hun uniekheid en individualiteit.
De redenen voor een tattoo
Uiteindelijk kiezen mensen om verschillende redenen voor een tattoo. Een tattoo kan symbolisch zijn voor bijvoorbeeld een overwonnen ziekte of bereikte prestatie. Maar het kan ook een gedenkteken zijn, een geboortedatum van je vader of de sterfdatum van je opa. Op deze manier blijf je jouw geliefden altijd bij je houden. Verder kan je ook simpelweg een tattoo laten zetten omdat je dit mooi vindt of een tattoo als kunst beschouwt. Anno 2019 is deze laatste groep steeds meer aan het groeien. Een permanente lichaamsversiering doet het bijvoorbeeld goed op festivals en op het moment dat een tattoo normaal is binnen een vriendengroep, zal je ook sneller de stap naar de tattooshop maken. Ook is een tattoo een ultieme manier om jezelf te uiten, je geeft een stukje van jouw persoonlijkheid weer op je huid.
Mensen nemen voor verschillende redenen een tattoo, ondanks alle vooroordelen en stigmatisering zijn wij maar al te trots op onze tattoos. Ben jij de volgende die onder de naald gaat? Lees dan ook zeker alle informatie omtrent jouw eerste tattoo of bekijk onze veelgestelde tattoo vragen eens.