Onder getatoeëerden zijn Maori tattoos enorm populair. Volkszanger André Hazes heeft bijvoorbeeld een aantal Maori tattoos en ook andere getatoeëerde bekende mensen zijn fan. Wereldartiest Rihanna heeft bijvoorbeeld ook een Maori tattoo laten zetten en is daarvoor zelfs helemaal naar Nieuw-Zeeland afgereisd. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten Maori tattoos en de betekenissen? TheDailyStuff vertelt en laat je graag iets meer zien over de populaire Maori tattoo.
De oorsprong van de Maori tattoo
De Maori tattoo vindt zijn roots in Nieuw-Zeeland. De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland en tattoos zijn bij het Polynesische volk een belangrijke traditie. De unieke stijl van tatoeëren en de diepzinnige betekenis achter de tattoos hebben ervoor gezorgd dat een Maori tattoo in de rest van de wereld ook enorm populair werd.
De betekenis van een Maori tattoo
Maori tatoeages worden ook wel omschreven als Polynesische tribals. Deze tribals vinden hun oorsprong terug bij verschillende inheemse volkeren. Hierbij kun je denken aan de Indianen in Amerika, maar ook dus de Maori in Nieuw-Zeeland. Binnen de Maori cultuur is tatoeëren een essentieel onderdeel. De tatoeage kenmerkend door combinaties van verschillende cirkelachtige vormen vormen namelijk een verhaal. Het verhaal van iedere Maori tatoeage en dus ook ieder persoon is uniek. Oorspronkelijk werden Maori tatoeages, ook wel moko genoemd, op het gezicht gezet. Door het gezicht te tatoeëren konden de Maori gelijk zien wat het verhaal en de afkomst van die persoon was. Op de linkerkant van het gezicht werd de afkomst van de vaderskant getatoeëerd en op de rechterkant de afkomst van moederskant. Belangrijke personen binnen de Maori cultuur hadden een uitgebreid verhaal en zij hadden dan ook vaak het hele gezicht vol getatoeëerd.
De opbouw van een Maori tattoo
Een Maori tattoo ken een vooropgestelde opbouw. Op het midden van het gezicht stond de zogenoemde Ngakaipikirau. De Ngakaipikirau gaf de rang van de persoon in kwestie aan. Rond de wenkbrauwen was de Ngunga terug te vinden, de Ngunga staat voor de positie van de persoon. Bij de ogen en de neus werd de leidinggevende rol van de persoon getatoeëerd, beter bekend onder de naam Uirere. Op de slapen werd de Uma getatoeëerd, deze tattoo gaf aan of iemand getrouwd was. Eventueel een tweede huwelijk kon ook daar op aangegeven worden. Onder de neus bevind zich de Raurau, deze tattoo kon gezien worden als een soort handtekening en is een persoonlijk symbool. Verder bestond een Maori tattoo uit een Taihou voor het werk dat een persoon deed en de Wairua, hoe belangrijk iemand was. Als laatste is de Taitoto terug te vinden, dit stond voor de geboortestatus van een Maori.
De Maori tattoos van nu
De Westerse wereld kwam in de 18e eeuw in aanraking met Maori tatoeages. Kapitein James Cook kwam door één van zijn ontdekkingsreizen in contact met Polynesische volkeren en was onder de indruk van de tatau, hedendaags tatoeëren genoemd. Tegenwoordig zijn Maori tatoeages nog steeds een ding, al wel vaak in een andere uitvoering. Tatoeages in het gezicht kunnen nog wel eens voor problemen op kantoor zorgen. Daarom wordt een Maori tatoeage vaak op armen, kuiten of dijbenen gezet. Het ontwerp van de tatoeage is wel origineel gebleven en kenmerkend aan de verschillende symbolen, vormen en betekenissen achter de tatoeage.