Je eerste tattoo, voor velen een spannend moment, maar ook een moment om naar uit te kijken. Misschien droom jij al jarenlang van een sleeve tatoeage of kan je niet wachten om een Maori tattoo te laten zetten.
Iedereen heeft weer zijn eigen overwegingen om een tattoo te laten zetten. De één gaat enorm gespannen naar zijn eerste afspraak in de tattooshop terwijl de andere het liefst meteen de tattoo laat zetten. Toch blijft jouw eerste tatoeage een moment dat je nooit meer zal vergeten. Vanaf dat moment ben jij één van vele mensen die een permanente lichaamsversiering heeft. Maar voordat je welkom geheten kan worden tot de tatoeage club moet je rekening houden met een aantal dingen.
TheDailyStuff neemt je graag mee in de aanloopfase naar jouw eerste tatoeage. In dit artikel lees je alles waar je nog geen rekening mee hebt gehouden en wat er allemaal komt kijken bij jouw eerste tattoo.
De richtlijnen omtrent tatoeages
Een tatoeage is tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Een kwart van de Nederlanders heeft tegenwoordig een tatoeage en de tattoo trend is nog steeds stijgende. Toch kan helaas niet iedereen een tatoeage nemen. Aan het nemen van een tatoeage zitten namelijk een aantal regels. Enerzijds zijn er volgens de officiële regelgeving richtlijnen ten aanzien van leeftijd. Anderzijds moet je rekening houden wat voor invloed tatoeages op je gezondheid hebben.
Tattoos en leeftijd
Kinderen jonger dan 12 mogen niet getatoeëerd worden en tussen de 12 en 16 jaar mag dit enkel met toestemming van jouw ouders of voogd. Deze moeten dan wel aanwezig zijn tijdens het zetten van de tatoeage. Tatoeages op je hoofd, hals, polsen of handen zijn pas vanaf je 16e levensjaar toegestaan. Vanaf deze leeftijd mag je dan ook zelf bepalen of je een tatoeage neemt en op welke plaats je dit doet. Tattooshops hebben echter het recht om zelf regel omtrent leeftijd te hanteren, mits deze niet onder de wettelijke leeftijdsgrens komt.
Zwanger, huidziektes en allergieën
Omdat je met tatoeëren een wond op je lichaam maakt, is tatoeëren niet voor iedereen mogelijk. Mensen die zwanger zijn, een huidziekte hebben of allergieën voor inkt kunnen helaas geen tatoeage nemen.
Soort tatoeage en plaats
Een tatoeage is een permanente lichaamsversiering. Daarom is het raadzaam om van tevoren goed na te denken over het soort tatoeage dat je wilt en op welke plaats op je lichaam je deze wilt vereeuwigen. Door hier goed over na te denken, voorkom je dat je later spijt van je tatoeage krijgt. Ieder heeft zijn eigen reden om een tatoeage te nemen en deze redenen lopen uiteen van symbolisch, emotioneel of gewoonweg omdat je het mooi vindt. Daarna is het aan jou de keuze wat voor soort tatoeage je kiest. Er zijn uiteraard duizend-en-één soorten tatoeages en soms is het dan ook lastig om een precies ontwerp aan te dragen. Je wilt natuurlijk ook niet die tatoeage hebben die half Nederland al heeft. Een tattoo artiest kan je hierbij helpen. Neem foto’s mee van bestaande tattoos of foto’s van bijvoorbeeld een dier of logo. Bespreek daarnaast je wensen en dan kan de tattoo artiest hierop gebaseerd een ontwerp maken. Wees bij het zien van het ontwerp altijd kritisch, want nogmaals een tatoeage is permanent. Pas als je helemaal tevreden bent moet je jouw tatoeage laten zetten.
Tatoeëerder en tattooshop
Als je eenmaal een idee hebt waarom je een tattoo wilt nemen, je ideeën voor een tattoo hebt en klaar bent voor een tattoo. Dan is het tijd om een tattooshop en tatoeëerder uit te kiezen. De keuze voor een tattooshop hangt af van jouw persoonlijke gevoel maar je moet ook met een aantal factoren rekening houden. Allereerst moet je op hygiëne letten, je wilt namelijk niet met een verminking of infectie te maken krijgen. Kies dus altijd voor een tattooshop met een erkende GGD vergunning. Op deze manier ben je verzekerd van een steriele en schone tatoeage. Als tweede moet je een goed gevoel aan een tattooshop of jouw tattoo artiest overhouden. Een goede en professionele tatoeëerder zal naar al jouw ideeën en wensen luisteren en jou met niks minder dan perfectie naar huis laten gaan. Een professionele tatoeëerder is daarbij ook eerlijk als jouw idee buiten zijn specialisatie valt of als hij geen perfectie kan garanderen. Je zal dan doorverwezen worden naar een adequate tatoeëerder die wel aan jouw wensen kan voldoen. Twijfel ook niet om meerdere tatoeëerders te bezoeken, net zolang totdat het voor jou goed voelt! Stel ook alle vragen die in je opkomen. Een goede en professionele tatoeëerder ziet dit als zijn kans om jou te overtuigen en deelt ook graag zijn passie voor tatoeages met jou.
Het maken van de eerste tattoo afspraak
Als je uiteindelijk de juiste keuze hebt gemaakt, dan wordt het tijd voor een afspraak. Een tatoeëerder zal afhankelijk van jouw wensen een verwachte prijs opstellen en het verwachte aantal sessies bepalen. Schrik niet van de hoge prijs of als een tatoeëerder een lange wachttijd heeft. In dit geval geldt een goede tatoeage kost geld en een goede tatoeëerder is gewild!
De dag van het tatoeëren
Het is zover, de dag dat jij jouw eerste tatoeage laat zetten. Om je optimaal voor te bereiden op jouw tattoo sessie kun je een aantal dingen doen. Jouw tattoo artiest zal je dit van te voren ook vertellen maar onderstaand vind je nog een aantal bruikbare tips.
Tip 1
Geen alcohol, drugs in de 24 uur voor jouw tattoo sessie. Het wel gebruiken hiervan vertraagt het genezingsproces en getatoeëerd worden met een kater is geen pretje!
Tip 2
Ben je onder de 16 jaar, neem dan je ouders of voogd mee en een geldig identificatiebewijs.
Tip 3
Zorg dat je goed bent uitgerust en goed hebt gegeten en gedronken (geen alcohol). Je lichaam is op deze manier beter bestendig tegen het tatoeëren en zal de pijn van het tatoeëren en het risico op flauwvallen verminderen. Neem ook gerust eten of drinken mee tijdens het tatoeëren, op deze manier blijft je lichaam in topconditie tijdens het tatoeëer proces.
Tip 4
Volg na jouw tattoo sessie(s) de nazorg instructies van je tatoeëerder op en verzorg je tatoeage op deze manier. Uiteraard zal je tatoeëerder je daar uitgebreid meer over vertellen.