Wie spreekt over een duurzame levensstijl heeft het vaak al snel over het gebruik van de fiets in plaats van de auto, of bijvoorbeeld over het tegengaan van voedselverspilling. De restjes van de groenten die je gisteravond voor het diner gebruikte, kun je vanochtend combineren met wat yoghurt en fruit om een smaakvolle smoothie te maken! Niet alleen duurzaam, maar ook gezond. Er zijn meer mogelijkheden om heel bewust voor een duurzame manier van leven te kiezen. Werkt je Quooker- of bijvoorbeeld Dornbracht kraan niet meer? Je hoeft de kraan niet direct te vervangen; het vervangen van losse onderdelen kan al voldoende zijn.
Tip: koop losse kraanonderdelen bij Vervangingsmarkt, een webshop waar je per type kraan tal van losse, scherp geprijsde onderdelen vindt. Niet alleen de aankoop van losse kraanonderdelen is interessant. Ook andere apparatuur kun je vaak relatief makkelijk zelf herstellen.
Aan de slag met het repareren van kapotte apparaten
Het repareren van kapotte apparaten doe je tegenwoordig zelf. Op het internet vind je talloze video’s, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe je zo’n klus aanpakt en welke onderdelen je hierbij nodig hebt. Bestel de onderdelen vooraf online en zorg er vervolgens voor dat je kraan of bijvoorbeeld koelkast weer naar behoren werkt. Door kapotte apparaten zelf te herstellen ben je niet alleen heel duurzaam bezig; het is vaak ook veel goedkoper dan het vervangen van de apparatuur. Daar waar de meeste onderdelen in zo’n apparaat vaak nog goed functioneren.
Behoud je smartphone langer dan twee jaar
Niet alleen kapotte keukenapparatuur wordt regelmatig te snel vervangen door huishoudens; hetzelfde geldt voor een smartphone. Mensen zijn geneigd hun telefoon na twee jaar te vernieuwen, op het moment dat hun abonnement bij de provider afloopt. Een nieuwe mobiele telefoon kost al snel zo’n duizend euro, uitgaande van het nieuwste model van Apple of Samsung. Het past daarbij niet bij het streven naar een duurzame manier van leven.
In veel gevallen functioneert het oude toestel nog voldoende, om hier zeker één of twee jaar langer mee te kunnen doen. Gemiddeld gaat een smartphone zo’n vier tot zes jaar mee. Het zwakker worden van de accu is een reden die vaak genoemd wordt om toch een nieuw toestel te bestellen. Net als bij de losse kraanonderdelen, kan ook een losse accu besteld worden. Laat deze vervangen bij een lokale telefoonwinkel, om het toestel weer als nieuw te laten lijken.