Sporten is gezond en de meeste mensen genieten er ook van om lekker bezig te zijn. Het is natuurlijk wel zaak dat je tijdens het beoefenen van sport geen blessures oploopt. Die kunnen namelijk zorgen voor flink wat ongemak. Kies daarom een sport die bij je past en zorg ervoor dat je het sporten doseert en aanpast aan je omstandigheden. Je leeftijd en lichamelijke conditie tellen daarbij wel degelijk mee. Als je een tijd niet hebt gesport moet je het weer langzaam opbouwen om problemen te voorkomen. Als je traint bij een sportschool dan kan er vaak een programma voor je worden samengesteld dat past bij jouw situatie. Je kunt het sporten dan langzaam intensiveren om op die manier aan je conditie te werken.
Wat als er toch iets misgaat?
Als je een blessure oploopt is het zaak om deze serieus te nemen. Bij Probrace.nl kun je materialen bestellen om een gekwetste enkel of pols te ondersteunen. Door je programma aan te passen kun je in bepaalde gevallen gewoon doorgaan met sport beoefenen. Het is wel zaak om goed naar je eigen lichaam te luisteren en gas terug te nemen als je blessure niet goed herstelt of zelfs verergert. Overleg in dat geval met de huisarts of raadpleeg een fysiotherapeut.
Voorzorgsmaatregelen treffen
Als je bepaalde zwakke plekken hebt dan kun je natuurlijk voorzorgsmaatregelen nemen. Draag een kniebrace of polsbrace als je al vaker een verstuiking hebt gehad. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat je tijdens een training of wedstrijd een blessure oploopt. Ook veel topsporters dragen dit soort bescherming om ervoor te zorgen dat ze een wedstrijd uit kunnen spelen zonder problemen of een training kunnen afwerken. Door vooraf maatregelen te nemen kun je vaak voorkomen dat je als gevolg van een blessure langdurig niet kunt sporten, of zelfs belemmerd wordt bij je dagelijkse bezigheden.
Sporten tot op hoge leeftijd
Sporten kan vaak tot op hoge leeftijd, als je je doelen maar aanpast. Het is niet logisch dat je op je 80e nog een marathon loopt. Maar er zijn genoeg ouderen die nog wel meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse of die dagelijks hun baantjes trekken in het zwembad. Als je lichamelijk zo lang mogelijk fit blijft dan heeft dat vaak ook een gunstig effect op het geestelijk welzijn. Het is dan ook niet voor niets dat ouderen worden gestimuleerd om in beweging te blijven.
Sporten met een lichamelijke aandoening
Als je kampt met een lichamelijke aandoening dan kan het juist goed zijn om te sporten. Maar ook dan geldt uiteraard dat je het sporten moet aanpassen aan je mogelijkheden. Voldoende bewegen als je rugklachten hebt is prima. Maar de klachten moeten natuurlijk niet verergeren doordat je je spieren op een verkeerde manier gebruikt. Mensen die lijden aan een lichamelijke beperking sporten vaak al onder begeleiding. Als je tijdelijk klachten hebt is het zaak om een trainingsprogramma altijd te bespreken met de huisarts, je specialist of je fysiotherapeut.