Momenteel zijn veel kinderen ziek. Koorts, snottebellen, diarree, hoesten en spugen, het hoort allemaal bij het rs-virus dat nu heerst. Wij geven antwoord op veel gestelde vragen.
Wat is het RS-virus?
Het rs-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus en is een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid.
Hoe herken je het RS-virus?
Het rs-virus herken je bij de meeste mensen aan symptomen die je ook bij verkoudheid ziet, zoals hoesten, koorts, niesen, snottebellen, diarree en een lamlendig gevoel. Kleine kinderen en baby’s kunnen ergere symptomen hebben, zoals bijvoorbeeld oorontsteking, een piepende ademhaling of snelle ademhaling, een grijs-blauwe huid rond de mond en onder de nagels en slecht drinken.
Is het RS-virus gevaarlijk?
Voor de meeste mensen is het rs-virus niet gevaarlijk. Wel is er gevaar bij bepaalde risicogroepen. De bekende risicogroepen zijn:
- kinderen jonger dan 2 jaar
- kinderen en volwassenen met hart- en/of longziekte
- kinderen en volwassenen die door medicijnen of ziekte minder afweer hebben
- mensen ouder dan 65 jaar.
Moet je met het RS-virus naar de dokter?
Voor de meeste mensen is uitzieken het beste advies. Deskundigen raden aan om wel direct de huisarts te bellen als u de volgende symptomen ziet bij kinderen:
- benauwdheid;
- als een kind weinig (minder dan de helft van normaal) drinkt
- als een kind een piepende of snelle ademhaling heeft;
- als de huid tussen de ribben bij het inademen naar binnen trekt;
- als de neusvleugels meebewegen bij de de ademhaling (neusvleugelen)
- als de huid rond de mond grijs-blauw wordt
- als een kind af en toe even stopt mett adem halen
- als een kind slaperig is en moeilijk wakker te krijgen is.
Ook wanneer volwassenen erg benauwd of suf worden is het goed om met de huisarts te overleggen.
Hoe behandel je het RS-virus?
Voor kinderen die koorts hebben is het belangrijk dat ze genoeg drinken. Daarbij hoeven kinderen niet in bed te blijven, maar is het belangrijk dat ze wel genoeg rust krijgen. Ook is het bij koorts belangrijk dat het lichaam de warmte kwijt kan. Kies daarom voor dunne, los zittende kleding en in bed alleen een laken (met een dun dekentje als het kind het koud heeft of rilt). Ook is een paracetamoil in een zetpil een goed hulpmiddel. Na een half uur zijn de resultaten al zichtbaar.
Voor zuigelingen is het daarbij belangrijk om, als het kind normaal borstvoeding krijgt, borstvoeding te blijven geven en speelgoed dat zij in hun mond stoppen dagelijks schoon te maken. Voor pasgeboren baby’s is het belangrijk dat zij zo veel mogelijk uit de buurt van hoestende en niesende mensen blijven.
Volwassenen met het rs-virus kunnen het beste uitzieken zoals ze bij een normale verkoudheid doen. Het is belangrijk om bij hoesten of niezen een papieeren zakdoek te gebruiken, deze na eenmalig gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen. Als je je ziek voelt en daardoor niet goed kunt slapen zijn deze handige tips om snel in slaap te vallen de moeite waard.
Overigens kunnen mensen met het rs-virus gewoon naar de kinderopvang, school of werk als zij zich goed genoeg voelen.
Kun je een RS-virus besmetting voorkomen?
Het virus nestelt zich in de keel en komt vrij door druppeltjes bij het niezen en hoesten. Wanneer je die druppeltjes inademt of via de handen in jouw ogen of mond krijgt kun je zelf besmet raken. Dit is niet te voorkomen want veel mensen zijn al besmettelijk voor ze ziek zijn. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 8 dagen. Ook kun je, nadat je ziek bent geweest nog 5 dagen besmettelijk blijven (bij kinderen jonger dan 2 is deze periode zelfs 3 tot 4 weken).
Let op! Wij schreven dit artikel op basis van betrouwbare bronnen zoals het rivm en thuisarts.nl. Wij zijn echter geen doktoren en geven geen medisch advies. Dit artikel mag dan ook niet als zodanig opgevat worden. Raadpleeg bij ziekte of als je je niet goed voelt altijd jouw behandelend arts en/of specialist.