De Onstuitbare RAGE
In de huidige tijd lijkt de afwezigheid van Prime in de schappen van Nederlandse winkels de jongere generatie nauwelijks te deren. De digitale wereld biedt namelijk een uitweg; de felbegeerde energydrink kan eenvoudig online worden besteld. Toch heeft dit gemak een prijskaartje van maar liefst €10 per blikje, en vaak moet het product zelfs vanuit Amerika worden ingevoerd. Ondanks deze obstakels blijft de aantrekkingskracht sterk, vooral dankzij de aanwezigheid op platforms zoals TikTok. Hierdoor lijkt de rage onverminderd voort te duren. Het is bekend dat jongeren gevoelig zijn voor TikTok-trends en wanneer hun vriendenkring ook nog eens enthousiast meedoet, is het succes gegarandeerd. Deze dynamiek heeft zich eerder al bewezen in de tijd van TikTok-loze trends, zoals die van Jawbreakers.
Het VERBOD en de Gevolgen
Helaas is Prime niet langer te vinden in Nederlandse winkels. Het product vloog voorheen als een raket over de toonbanken, zelfs bij diverse Jumbo-supermarkten. Opvallend genoeg verklaart Jumbo op haar website dat ze bewust zijn van de hoge suiker- en cafeïnegehaltes in energiedrankjes en dat ze streven naar verantwoorde consumptie. Ze bieden dan ook varianten met minder suiker aan en maken gebruik van schapcommunicatie om bewustwording bij kinderen en jongeren te vergroten.
Deze discussie draait om de verkoop van halve liter blikken energydrink, waarin Prime niet wordt aangeboden. Toch rijst de vraag of zo’n intense cafeïnebom wel past binnen het kader van verantwoorde en gematigde consumptie. Sommigen vinden deze houding hypocriet. Prime, het energiedrankje van de invloedrijke YouTubers Logan Paul en KSI, werd enkele maanden geleden gelanceerd en verwierf snel populariteit op TikTok. Dit legde de basis voor een onvermijdelijke trend, vergelijkbaar met eerdere fenomenen zoals de Sour Candy challenge.
Ook bij de onze partner is er eerder een artikel toegewijd aan het verbod prime in Nederland.
De Gevaren van PRIME’s Extreem Hoge Cafeïnegehalte
Een enkel blikje Prime bevat 355 milliliter en maar liefst 200 milligram cafeïne. Wanneer dit wordt omgerekend naar een literinhoud, komt dit neer op een verbluffende 563 milligram cafeïne. Dit overschrijdt ruimschoots de aanbeveling van het Voedingscentrum, dat 350 milligram cafeïne per liter hanteert. Zelfs voor volwassenen is deze hoeveelheid cafeïne al niet gezond, laat staan voor kinderen.
Kinderen zijn fysiek veel minder bestand tegen dergelijke hoeveelheden cafeïne. Te veel cafeïne kan leiden tot hartkloppingen, trillen, hoofdpijn, slaapproblemen en zelfs angstgevoelens. Het is dan ook begrijpelijk dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de verkoop van Prime heeft verboden. Zelfs als het product bijna geen calorieën of suiker bevat, weegt dit niet op tegen het extreem hoge cafeïnegehalte.
Conclusie: Tussen Trend en Gezondheid
Waar vroeger Jawbreakers het schoolplein regeerden, lijkt de jeugd nu massaal voor de verleiding van Prime te vallen. Deze energiedrank, populair dankzij TikTok, is echter door de NVWA verboden vanwege het overmatige cafeïnegehalte. Desondanks lijken veel jongeren zich weinig aan te trekken van dit verbod. Deze situatie werpt een belangrijke vraag op over de balans tussen trends en gezondheid, en hoe sociale media deze complexe kwesties kunnen beïnvloeden.