De Onbereikbare Droom van een Eigen Huis
De gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen was in juni dit jaar bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder, wat de gemiddelde prijs van een koophuis op 441.112 euro brengt. Maar hoeveel Nederlanders kunnen dit bedrag daadwerkelijk betalen? En welk salaris is nodig om de benodigde hypotheek te verkrijgen?
Regionale Verschillen in Woningprijzen
Niet elke gemeente in Nederland kent dezelfde huizenprijzen. In Pekela, de goedkoopste gemeente van het land, ligt de gemiddelde WOZ-waarde op 200.000 euro. Dit is een wereld van verschil met Amsterdam, waar vraagprijzen van 250.000 euro voor een woning van slechts 17 vierkante meter niet ongebruikelijk zijn.
Stijging van de Gemiddelde Woningprijs
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de gemiddelde prijs voor bestaande koopwoningen in juni op 441.112 euro, gebaseerd op 14.662 woningverkopen geregistreerd door het Kadaster. Dit betekent een stijging van 9,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, de grootste prijsstijging in de afgelopen twee jaar. Vergeleken met mei 2024 is de gemiddelde verkoopprijs ook met 1,3 procent gestegen.
Vereist Salaris voor een Hypotheek
Om een hypotheek van ruim 441.000 euro te krijgen, moet het (gezamenlijk) minimaal bruto jaarinkomen 97.961 euro zijn. Dit komt neer op een bruto maandsalaris van 7.559 euro. Ter vergelijking: het modaal salaris in Nederland ligt in 2024 op 44.000 euro per jaar. Dit betekent dat je ruim twee keer een modaal salaris moet verdienen om in aanmerking te komen voor een dergelijke hypotheek, wat voor veel koppels al bijna onmogelijk is en voor de meeste alleenstaanden helemaal onhaalbaar.
Inkomensverdeling in Nederland
Uit gegevens van het CBS over de inkomensverdeling in Nederland blijkt dat in 2022 slechts een klein deel van de huishoudens een inkomen heeft dat hoog genoeg is voor een gemiddelde hypotheek:
- Tussen de 96.000 en 98.000 euro: 6.000 huishoudens
- Tussen de 98.000 en 100.000 euro: 6.000 huishoudens
- Meer dan 100.000 euro: 95.000 huishoudens
In totaal waren er in 2022 dus ongeveer 107.000 huishoudens die in aanmerking zouden komen voor een hypotheek die dekkend is voor de huidige gemiddelde verkoopprijs van een woning.
Huishoudens in Nederland in Perspectief
Begin 2024 waren er 8,4 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens. Verreweg het grootste deel van deze huishoudens komt niet in aanmerking voor de gemiddelde hypotheek van 441.112 euro. Hoewel het CBS gestandaardiseerde inkomens gebruikt, die lager liggen dan het bruto inkomen, zou het in de praktijk kunnen dat er iets meer huishoudens in aanmerking komen, maar dit aantal blijft relatief laag.
De Kloof tussen Droom en Realiteit
Het kopen van een huis is voor velen een droom die steeds moeilijker te verwezenlijken lijkt te zijn. De stijgende huizenprijzen en de hoge inkomensvereisten voor hypotheken maken het voor een groot deel van de Nederlandse bevolking bijna onmogelijk om een gemiddelde koopwoning te financieren. Dit zet de woningmarkt onder druk en zorgt voor een groeiende kloof tussen degenen die wel en degenen die niet in staat zijn een eigen huis te kopen.
Ondanks deze uitdagingen blijft de vraag naar woningen hoog. Voor degenen die de financiële middelen hebben, blijft de koopwoningmarkt een aantrekkelijke optie. Voor anderen blijft het hopen op veranderingen in het economische landschap die het mogelijk maken om de droom van een eigen huis toch te realiseren.