De prijzen stijgen en dat is in de supermarkt goed te merken. Daarom loont het enorm om te besparen op de boodschappen. Dat kan zonder in te leveren op de kwaliteit of hoeveelheid. Met de volgende 5 stappen bespaar je makkelijk 25% op de kosten van de boodschappen.
1. Besparen op de boodschappen door voorbereiding
Als je je goed voorbereidt kun je al snel veel geld besparen op de boodschappen. Een voorbereiding kan op de volgende manier:
- Maak een overzicht van alle boodschappen die je regelmatig gebruikt (de zogeheten basisboodschappen);
- Ga vervolgens een keer proefshoppen (dat kan ook online) door in verschillende supermarkten de prijzen van jouw basisboodschappen te noteren;
- Noteer alle gevonden prijzen in een Excel-sheet en reken de prijzen om naar kiloprijzen door een formule. Let daarbij ook op de verpakkingen van producten. Soms is een grotere of kleinere verpakking van hetzelfde product per kilo goedkoper.
Nu kun je direct zien bij welke supermarkt een product het goedkoopst is. Ook kun je zien welke supermarkt in totaal het goedkoopst is en weet je of het zinvol is om naar meerdere supermarkten te gaan.
Als je toch achter de computer zit kan je direct even kijken of je kunt besparen op jouw energiekosten.
2. Goedkopere boodschappen door door aanbiedingen en cash backs
Nu je de goedkoopste basisprijzen weet kun je gericht gaan zoeken of jouw boodschappen nog goedkoper kunnen door aanbiedingen. De site voordeelmuis.nl biedt de mogelijkheid om per product te zoeken of er aanbiedingen zijn. Door jouw basisboodschappen te controleren kan je zo direct zien of je nog meer kunt besparen op jouw basisboodschappen. Ook kun je zien welke andere boodschappen in de aanbieding zijn. zo kun je jouw basisboodschappen goedkoop invullen.
Tip: koop een echt goede aanbieding voor houdbare producten groot in, zo bespaar je nog meer.
Daarnaast zijn er diverse apps, zoals bijvoorbeeld CashbackXL en Shopbuddies.nl, die cash backs geven als je via hun site boodschappen doet. Zo kan je geld terug krijgen van jouw boodschappen bij de Gall & Gall, Lidl, Jumbo en andere supermarkten. Dankzij jouw Exel-sheet met basisboodschappen kan je direct de prijs in zo’n app vergelijken met de prijs in de winkel of de prijs in de aanbieding.
Wist je dat de prijzen bij de Jumbo per winkel kunnen verschillen?
3. Op boodschappen besparen door minder te verspillen
Gemiddeld gooien we per jaar tussen de 35 en 40 kilo aan boodschappen weg. Deze boodschappen zijn allemaal gekocht en betaald, dus dat is letterlijk geld weggooien. Door in jouw Excel-sheet (zie stap 1) ook direct te noteren hoeveel gram je per periode (bijvoorbeeld per week of per maand) gebruikt weet je hoeveel je van houdbare producten kunt kopen zonder weg te gooien.
Als houdbare producten zoals vlees in grote verpakkingen in de aanbieding zijn kun je direct op basis van de hoeveelheden in jouw Excel-sheet kleinere porties maken en invriezen wat je niet nodig hebt. Zo heb je een voorraad (vries)verse, goedkope producten en verspil je minder.
Als je nu toch restjes van iets over hebt kun je de Slim Koken app van het Voedingscentrum gebruiken. Deze app laat zien hoe je die restjes het best kunt bewaren en waar je ze voor kunt gebruiken.
4. Bestel online en doe goedkoper boodschappen
Ook de manier waarop je jouw boodschappen haalt kan voor besparing zorgen. Zo kun je jouw boodschappen online laten bezorgen. Dat is vaak gratis bij actieproducten (handig als je die toch nodig hebt). Als je toch moet betalen zijn er vaak duurdere en goedkopere tijdvakken te kiezen. Uiteraard kies je dan het goedkoopste, passende moment.
De kosten van het bezorgen wegen namelijk niet op tegen de vijf voordelen van online boodschappen bezorgen:
- Je besteedt geen geld (vervoerskosten) om naar de winkels te gaan;
- Je kunt, ook als je geen eigen auto hebt, veel aantrekkelijke aanbiedingen kopen zodat je maximaal kunt besparen;
- Je bestelt wat je nodig hebt en komt niet in de verleiding om impulsaankopen te doen;
- Je hoeft geen tijd vrij te maken om boodschappen te doen, als je thuis werkt kun je dus gewoon geld blijven verdienen;
- Je bespaart jezelf veel ergernissen. Boodschappen doen zonder rij voor de kassa, gillende kinderen en treuzelaars bij het afrekenen klinkt toch geweldig?
5. Goedkope boodschappen als je toch naar de supermarkt gaat
Als je toch in de winkel wilt shoppen kun je ook besparen op boodschappen. Hiervoor zijn 5 simpele regels:
- Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan;
- Neem genoeg tasjes mee, dit spaart de kosten voor extra tasjes;
- Bekijk de ’to good to go’ en ‘uit het assortiment’ aanbiedingen;
- Bekijk vooral de schappen die onder ooghoogte of juist erboven staan. Op ooghoogte staan de duurste producten;
- Vermijd de voorbewerkte producten. Zo zijn kipblokjes veel duurder dan een kipfilet (die je zelf in blokjes kunt snijden) en is gesneden groente veel duurder dan dezelfde groente die je vers kunt kopen.
Als je de smaak van het besparen te pakken hebt kun je naast de boodschappen ook leren hoe je streamingsdiensten veel goedkoper kijkt.