De verleiding om foto’s van jouw kinderen op social media te delen kan groot zijn. Ze doen immers allemaal schattige dingen, halen diploma’s en zijn zelf ook actief op social media. Daarbij, geef het maar toe, zijn al die likes, duimpjes en shares ook goed voor jouw ego. Toch zijn er drie redenen waarom het verstandig is niet aan deze verleiding toe te geven. Wij zetten de drie redenen om kinderfoto’s op social media te delen op een rij.
1. Je bent de controle over de kinderfoto’s van jouw kinderen kwijt
Als je een account maakt op social media ga je er met het accepteren van de algemene voorwaarden mee akkoord dat deze platformen een deel auteursrechten over jouw posts krijgen. Hiermee zouden deze platformen de foto’s van jouw kinderen kunnen opslaan en verkopen aan bijvoorbeeld een adverteerder. Nu begrijpt men ook wel dat niemand zou posten als dat risico reëel is, maar het recht bestaat wel.
Zo is er ook het recht om posts te tonen onder andere posts. Daarmee bestaat de kans dat jouw kinderfoto’s in een tijdlijn onder posts komt waarmee je jouw kinderen absoluut niet wil associëren. Zo zou het jammer zijn als de foto van jouw kind gelijk onder een post over dit onderwerp naar voren komt.
Veel schadelijker is dat de platformen ook de mogelijkheid bieden om een post te embedden op een website. Daarmee bestaat zo maar het risico dat anderen jouw post zien en die embedden in een blog over hele andere zaken dan waarvoor de foto bedoeld is. Zo kan een foto van een kind aan een hamburger zomaar embedded worden in een blog waarin vegetariërs betogen dat kinderen met vlees geïndoctrineerd worden. Daarnaast kunnen de kinderfoto’s op een plek opduiken waar je dat absoluut niet wilt. Hier kunnen de prinsessen van Oranje helaas over meepraten.
2. De foto’s van jouw kinderen op social media kunnen gebruikt worden voor digitale identiteitsdiefstal
Zodra je jouw kind online zet met een foto die een geografische marker bevat (bijvoorbeeld een bijzonder gebouw of een school) kunnen kwaadwillenden achterhalen waar de foto genomen is. Als ze die foto vervolgens kopiëren kunnen ze nepprofielen aanmaken met kloppende gegevens. Een foto van jouw kind en de school waar ze op zit kan dan gebruikt worden voor allerlei doeleinden.
Daarbij kunnen die kwaadwillenden met Google Image search zoeken naar andere foto’s van jouw kinderen. Zo kunnen ze veel meer informatie achterhalen (misschien vinden ze wel leuke foto’s van een logeerpartijtje bij vrienden of een teamfoto van de sportvereniging) en zo een nepprofiel met informatie en kinderfoto’s aan te vullen.
3. Jouw kinderen hebben ook recht op privacy
Wat nu een leuke foto lijkt kan later heel anders uitpakken. Stel voor dat je een paar ‘grappige’ kinderfoto’s neemt van jouw kind op een beetje beschamend moment en over een aantal jaar ziet een toekomstig werkgever die kinderfoto’s als ze de naam van jouw kind als sollicitant door Google halen. Pijnlijk toch?
Daarnaast kan wat nu een leuk fotootje lijkt, later heel anders geïnterpreteerd worden. Zo zijn ‘leuke’ kinderfoto’s van zoon of dochter met Zwarte Piet uit de jeugd van veel mensen die nu tegen de hulpjes van Sinterklaas zijn in de zwartepietendiscussie lang zo leuk niet.
Tot slot kan zelfs het opslaan van foto’s voor gebruik op social media al gevaarlijk zijn.