Een van de nieuwste functies van Apple is de Crash detection of crash detectie. Er is veel te doen over deze functie die automatisch hulp inschakelt als de functie detecteert dat je je in een noodsituatie bevindt. In dit artikel leggen we uit wat crash detection is, op welke devices je de functie kunt aantreffen en of het echt werkt.
Wat is Apple Crash detectie?
Apple heeft jarenlang botsingen geanalyseerd. Op basis van die analyses heeft het bedrijf een aantal algoritmes ontwikkeld die detecteren of je bij een crash betrokken bent. Als dit zo is schakelt de functie automatisch hulpdiensten in. Ook geeft de functie jouw locatie door aan de hulpdiensten en maakt de functie contact met de telefoonnummer die je als noodcontact hebt ingesteld.
Op welke devices kun je Apple Crash detection gebruiken?
Op dit moment is crash detectie aanwezig op de Apple Watch Series 8, de Apple Watch Ultra en op alle smartphones uit de iPhone 14 serie (iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max). Bij nieuwe toestellen is de functie automatisch actief. Dit kun je controleren in het ‘Emergency SOS menu’ of de instellingen.
Hoe werkt de Crash detection precies?
Op basis van machine learning en de gegevens van meer dan 1 miljoen uur echt autorijden en echte crashes ontwikkelde Apple een algoritme. In de iPhones en Apple Watches zijn diverse sensoren ingebouwd zoals een gyroscoop met hoog dynamisch bereik, een dual-core versnellingsmeter en andere sensoren. Wanneer de data uit de sensoren het algoritme raken detecteert het algoritme of die waarden voldoen aan de criteria voor een botsing.
Als dit zo is schakelt zij dus automatisch de hulpdiensten in. In gebieden waar moeilijk bereik is kan zij bovendien een andere functie activeren. Hierdoor wordt het SOS-noodsignaal via satelliet gegeven. Uiteraard krijg je, als de functie geactiveerd wordt, eerst een melding en de tijd om een noodoproep te voorkomen als dit niet nodig is.
Overigens kun je jouw iPhone 14 zelf ook repareren als deze bij een crash beschadigd raakt.
Detecteert Apple Crash detection ieder ongeval?
De functie om ongelukken te detecteren is nieuw en zoals dat met alle nieuwe functies gaat is er een aantal beperkingen. Zo detecteert de functie niet alle ongevallen. Apple heeft aangegeven dat de functie ontwikkeld is om vier soorten ongevallen te herkennen:
- frontale botsingen
- zijdelingse botsingen
- kop-staarbotsingen en
- een koprol van de auto.
Een test door de redactie van Wall Street Journal leverde dan ook gemengde resultaten op.
Naar aanleiding van deze test stelde men aanvullende vragen aan Apple. De telecom-gigant gaf aan dat er ook een aantal technische beperkingen is. Zo kan de functie haperen onder invloed van een slechte of ontbrekende Bluetooth connectie en een gebrek aan GPS data. Ook gaf Apple aan dat de metingen minder nauwkeurig zijn op korte afstanden.
Dit was natuurlijk alle reden voor een stuntman om de bruikbaarheid op (zeer) korte afstand te testen.
Heeft Apple Crash detectie al levens gered?
Ondanks de beperkingen heeft de functie haar toegevoegde waarde al ruimschoots bewezen. Zo activeerde de crash detection de hulpdiensten voor een dodelijk ongeluk in Lincoln. Helaas kwam hulp uiteindelijk te laat en overleden de inzittenden, waarvan 1 in het ziekenhuis.
In een ander geval bleek Apple Crash detectie wel erg succesvol. In Angeles National Forest reed een auto in een diepe klif. Hier wist de functie contact te maken (mede dankzij de Satellite connection functie) en konden de hulpdiensten op tijd ingrijpen. Dit leverde bijzondere beelden op.
Deputies, Fire Notified of Vehicle Over the Side Via iPhone Emergency Satellite Service
This afternoon at approximately 1:55 PM, @CVLASD received a call from the Apple emergency satellite service. The informant and another victim had been involved in a single vehicle accident pic.twitter.com/tFWGMU5h3V
— Montrose Search & Rescue Team (Ca.) (@MontroseSAR) December 14, 2022
Al met al heeft Apple dus een nuttige en potentieel levensreddende functie op de markt gebracht. Nu hopen dat de technici nog even tijd hebben om naar iCloud te kijken.