Nog maar een paar weken en dat staat de Kerst alweer voor de deur. Een prachtige tijd voor familie, vrienden, lekker eten en gezelligheid. Maar wat zet je op tafel?
De standaard gourmet of fondue blijft natuurlijk altijd een traditionele optie, maar misschien wordt het eens tijd op iets anders op tafel te zetten.
Vandaag geven we drie mooie tips om eens een keer iets anders op tafel te zetten tijdens de Kerstdagen. Want uiteindelijk willen we allemaal dat ook deze Kerst een onvergetelijke wordt!
Groentetaartje met geroosterde aardappel
We trappen de 3 lekkerste gerechten af met een overheerlijke vegetarische optie: Een groentetaartje met geroosterde aardappel!
Dit heb je ervoor nodig:
- 2 takjes rozemarijn
- 200 gr zoete aardappels, geschild en in blokjes
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 4 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 gr palmkool, fijngehakt
- 20 gr gedroogde cranberry’s
- 40 gr walnoten
- 75 gr feta
- 1 rol hartige taart deeg
- zout en peper
- Verwarm de oven voor op 210 graden en schil de aardappelen en snij ze in halve partjes. Kook deze voor zo’n 10 minuten in wat water en giet de aardappelen daarna af.
- Ondertussen leg je op een bakplaat een stuk bakpapier en daar leg je de aardappels samen met de helft van de fijngehakte knoflook, de rozemarijn en een beetje zout erover. Schenk hier olie overheen en meng het geheel door elkaar. Rooster de aardappelen 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep ze halverwege om.
- De zoete aardappel kook je in 5-6 minuten beetgaar en giet je daarna af.
- Fruit de rode ui en de resterende 2 teentjes knoflook aan in de pan met olie. Voeg de palmkool toe en roerbak even. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
- Klop 3 eieren los met de slagroom. Verkruimel de feta erboven en roer de zoete aardappel, palmkool, cranberry’s en walnoten erdoor.
- Vet een quichevorm in en bekleed met het deeg. Prik gaatjes in de bodem van het deeg en leg de vulling in de vorm. Vouw het uitstekende deeg naar binnen. Bestrijk daarna met het laatste losgeklopte ei.
- Bak de taart in ongeveer 30 – 35 minuten af in de oven op 200 graden. Eet smakelijk!
Knoflook-parmezaan zalmfilet
Hou je meer van een stukje vis? Dan is zalm voor de Kerst een uitstekende keuze! Vandaag: de Knoflook-parmezaan zalmfilet.
Dit heb je ervoor nodig:
- 2 el peterselie
- 1,5 kilo zalmfilet
- 4 teentjes knoflook
- Olijfolie
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Allereerst verwarm je je oven voor op 180 graden. Spray daarnaast een stukje aluminiumfolie in met bakspray of smeer in met bakboter.
- Meng 1 eetlepel olijfolie met de Parmezaanse kaas (houd een klein beetje apart), knoflook en peterselie in een klein kommetje. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Leg het folie op een bakplaat, leg de zalm op de folie en smeer in met het mengsel.
- Bedek de zalm daarna met folie en doe de zalm zo’n 15 tot 20 minuten in de oven. De tijd is afhankelijk van hoe doorbakken je de zalm wilt hebben.
- Strooi hierna het restant van de kaas over de zalm. Geniet ervan!
Indische rendang voor een kruidige kerst
Ga je het liefste voor een vlees-variant? Dan mag deze heerlijke gekruide rendang niet ontbreken op tafel.
Dit heb je ervoor nodig:
- 6 sjalotten
- 1 steranijs
- 1 liter kokosmelk
- 3 cm gember
- 5 rode pepers
- 1 kruidnagel
- 3 cm koenjitwortel
- 2 cm laos
- 1 serehstengel
- 4 tl ketoembar
- 1 tl djinten
- 0,5 tl asem tamarinde
- 2 daun djeruk purut
- 1 kg rundvlees
- Limoen
- Kook als eerste de steranijs voor 10 minuten in een klein laagje kokosmelk. Zorg er wel voor dat de steranijs volledig wordt bedekt.
- Pel de sjalotten, pel de knoflook en schil de koenjit en gember. Snijd alles in stukjes. Snijd ook de laos en lomboks in stukjes.
- Stamp de kruidnagel fijn met een vijzel en haal de steranijs uit de kokosmelk.
- Doe de sjalotten, knoflook, gember, laos, koenjit, djinten, kruidnagel, lomboks, ketoembar en kokosmelk in een keukenmachine en maal fijn.
- Verhit olie in een pan en fruit het mengsel aan. Kneus de sereh en snij de uiteinden eraf.
- Doe de sereh en limoenschil in de pan. Komen de geuren vrij? Doe dan het restant van de kokosmelk erbij. Laat dit ongeveer 10 minuten sudderen tot de kokosmelk is ingedikt.
- Snijd het vlees in stukjes en doe in de pan. Voeg ook de tamarinde toe. Laat het geheel nu ongeveer 3 tot 4 uur sudderen tot het vlees mals is. En klaar is je rendang!