Een lekker koud pilsje smaakt iedereen wel, zeker nu alcoholvrij bier steeds smaakvoller wordt. Het WK2022 in Qatar kan een extra reden zijn om een ‘koude klets’ te nemen. Wat nu als je geen bier koud hebt staan? Bier in de vriezer kan, maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten ze op een rij.
Bier in de vriezer is snel koud
Het principe is simpel. Door de koude lucht in de vriezer wordt het bier steeds kouder totdat het dezelfde temperatuur als die van de vriezer bereikt. Zo ver wil je het echter niet laten komen. Door het koolzuur in bier kan een flesje klappen als het te lang in de ijskast ligt en niets is vervelender dan de ijskast soppen in plaaats van een koud biertje te drinken. Daarom moet je bier in de vriezer nooit langer dan 40 minuten laten liggen, maar het kan sneller.
Wikkel bier in de vriezer eerst in natte handdoeken of nat wc-papier
Een handdoek die nat is gemaakt met koud water zorgt ervoor dat het hele oppervlak van het flesje alvast gekoeld wordt. Bovendien versnelt het contact van het glas met de koude doek de verdere koeling. Als je de natte doek met het bier in de vriezer legt hoef je nog maar een half uurtje te wachten voor de dop van een ijskoude pils kan. Als je geen doek bij de hand hebt helpt nat wc-papier net zo goed.
Koud bier uit een emmer met ijsklontjes
Een emmer met ijsklontjes of een gevulde champagnekoeler staat gezellig op tafel. Als je er flesjes bier in zet worden deze door het contact met de ijsklontjes en later het koude smeltwater ook snel koud. Na 35 minuten is een flesje dan ook koud. Zo’n emmer ijs is natuurlijk ook handig om een voorraadje koud te houden tijdens de wedstrijd. Zo heb je een koud pilsje zonder tussentijdse sprint naar de ijskast.
Hoe krijg je bier het snelste koud?
De snelste manier om bier koud te krijgen heeft niets met de vriezer te maken. Je hebt namelijk een koud pilsje in 7 minuten als je jouw flesjes onderdompelt in een emmer ijswater met zout en dan flink roert. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt lager komt te liggen (zout water bevriest bij een lagere temperatuur dan zoet water) en door de beweging van het roeren zorg je ervoor dat het koudste water rond de flesjes blijft waardoor ze sneller koelen.
Als je het roeren wat te veel van het goede vindt kun je natuurlijk ook alleen zout ijswater gebruiken. Je bent dan met 12 minuten klaar voor een slok koud bier. Als ook het zout te veel gevraagd is werkt ijswater nog steeds sneller dan het in de vriezer leggen. Met 15 minuten is jouw pilsje heerlijk koud. Proost!
Pas op, niet elk bier hoor je koud te drinken
Als je zelf geen bierdrinker bent, maar bierliefhebbers op visite krijgt kan je al snel denken dat elk bier koud moet zijn. Dit is een veel gemaakte fout. Bij ieder bier hoort namelijk een andere temperatuur. Zo ligt de ideale temperatuur van een pilsje tussen 3 en 6 graden. Een Porter of Stout is daarentegen op zijn best tussen de 8 en de 13 graden. Om te weten welke temperatuur een biertje hoort te hebben bestaat er een simpele vuistregel: de ideale temperatuur is het percentage alcohol. Zo weet je dus ook als je bier cadeau krijgt, bijvoorbeeld een heerlijk Beerwulf-pakket, op welke temperatuur je het beste van dit cadeau geniet.
Is een glas van ijs beter?
Naast een ijskoud flesje zie je ook steeds vaker een ijskoud of of soms zelfs bevroren glas staan. Nadat we over de ideale temperatuur van een pilsje gesproken hebben kun je je voorstellen dat een ijs(koud) glas bij bieren met meer dan 4% alcohol geen goed idee is.
Bron: menshealth.com