Wie heeft er niet te maken gehad met afvallen? Overal om je heen lees je of hoor je tips om af te vallen. Iedereen denkt het beter te weten, maar dat betekent nog niet dat het ook klopt. Wij scheppen duidelijkheid door 5 misverstanden over afvallen uit de wereld te helpen. In dit artikel bespreken we 5 mythes over afvallen.
Mythe 1. Afvallen? Van vetten kom je aan
Eén van de grootste mythes die de ronde doet is dat het eten van vetten ervoor zorgt dat je meer lichaamsvet krijgt en dat dit dus niet goed zou zijn als je wilt afvallen. Dit is niet waar en dat gaan we je uitleggen.
Het klopt dat vet meer calorieën per gram bevat dan koolhydraten en eiwitten, maar het is niet zo dat als je geen vet eet je niet aankomt. Bij het consumeren van bijvoorbeeld te grote hoeveelheden suiker kom je ook zonder vet eten aan. Het vervelende van suiker is dat het ervoor zorgt dat je alsmaar meer ervan gaat eten. Dan kun je wel een vetvrij dieet volgen, maar je komt alsnog veel aan.
Vetten zijn cruciaal voor ons lichaam. Ze leveren ons energie. Vetten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Ze beschermen de cellen en zorgen voor een goede werking van de hersenen, ogen en spieren.
Daarnaast spelen vetten een goede rol bij afvallen, omdat je langer een verzadigd gevoel hebt. Avocado, noten en olijfolie worden gerekend tot de categorie van goede vetten. Zoals alles in het leven, mate is de maatstaf.
2. Koolhydraten zijn ongezond
Een tweede denkfout van menig persoon is dat alle koolhydraten ongezond voor je zijn. Deze mythe ontkrachten we bij deze.
Allereerst maken we een onderscheid tussen simpele en complexe koolhydraten. De simpele koolhydraten vind je in bewerkt voedsel zoals kant-en-klare maaltijden of chips. Bij inname van te grote hoeveelheden kunnen zij ervoor zorgen dat jouw bloedsuikerspiegel omhoog schiet met als gevolg dat je aankomt. Bewerkt voedsel is niet gezond voor je en kun je beter als uitzondering op de (gezonde) regel gegeten te worden.
Dit is anders voor complexe koolhydraten. Deze zijn onmisbaar voor jouw lichaam. Complexe koolhydraten voorzien jouw lichaam namelijk van energie en reguleren jouw spijsvertering. Daarnaast kunnen deze helpen om jouw bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Complexe koolhydraten vind je in meerzaden brood, peulvruchten, bonen en zelfs in bepaalde groenten.
3. ’s Avonds eten zorgt ervoor dat je aankomt
Tegenwoordig denken veel mensen dat je na achten ’s avonds niet meer moet eten. Anders kom je gegarandeerd aan en is afvallen gedoemd te mislukken. Deze uitspraak klopt niet en zullen wij aan een nadere uitleg onderwerpen.
Vetverbranding is niet gebonden aan tijd. In principe wordt de energie van de avond ervoor gewoon de volgende ochtend gebruikt. Het gaat om wat je ’s avonds eet. Als jij een zak chips of een pak koekjes eet dan kun je raden dat het niet gezond voor je is met als gevolg dat je aan kunt komen. Immers, bewerkt voedsel is en blijft ongezond. Daarnaast is het zo dat je ’s avonds niet de beste keuzes maakt als het om snacken gaat. Helaas associëren veel mensen gezelligheid of even relaxen met ongezonde snacks. Als je een filmpje kijkt is de zak chips leeg voordat je het door hebt.
Hier is overigens iets aan te doen. Deze gezonde snacks helpen je namelijk om de verleiding van chips en andere vettigheid te weerstaan.
Is het avond en heb je zin om te snacken? Maak dan een verantwoorde keuze. Als je hier iedere keer bewust bij stil staat zul je zien dat je na verloop van tijd je jezelf ”programmeert”. Het wordt dan de gewoonste zaak om een gezonde snack te nemen in plaats van een ongezonde. Je zult dan merken dat afvallen en ’s avonds eten prima samen gaan.
4. Afvallen gaat beter met glutenvrij eten
Hoe zit het met de vierde mythe uit onze lijst? Zorgt glutenvrij eten ervoor dat afvallen beter gaat? Wij beantwoorden deze vraag volmondig met een ”nee”!
Glutenvrij eten heeft niets met afvallen te maken. Er zijn mensen die intolerant zijn voor gluten. Zij lijden aan een auto-immuunziekte, coeliakie. Het kan zo zijn dat je geen coeliakie hebt, maar wel gevoelig bent voor gluten. Voor deze groep is glutenvrij eten op de markt gebracht.
Gluten zijn te vinden in bepaalde graansoorten zoals tarwe, gerst en rogge. Gluten zijn alleen gevaarlijk voor mensen die coeliakie hebben. Als jij het niet hebt kan je het beste wel gluten eten. Het is zelfs zo dat je van glutenvrij eten aan kan komen. Verscheidene glutenvrije producten bevatten meer vetten en suikers om op deze manier de smaak en textuur te verbeteren. Daarnaast zijn deze producten ontzettend duur.
De volgende keer als je iemand hoort zeggen dat je van glutenvrije voeding afvalt dan weet jij dat het niet zo is.
5. Je kunt een slecht eetpatroon compenseren met sporten
Onze top 5 sluiten we af met de mythe dat je een slecht eetpatroon kunt compenseren met sporten. Als dat mogelijk was zouden wij iedere dag sporten. Helaas, deze mythe berust niet op de waarheid.
Sporten maak onderdeel uit van een gezond leven. Zo belangrijk als het is betekent het echt niet dat je kan eten zoveel en wanneer je wilt. Sporten dien je met mate te doen en dat geldt eveneens met betrekking tot eten.
Als jij voeding of dranken binnen krijgt die bestaan uit veel calorieën dan kan je nog zoveel sporten, maar dat gaat niet in jouw voordeel werken. Je kunt in dat geval zelfs aankomen en meer moeite krijgen met sporten. Jouw lichaam krijgt in dat geval namelijk niet de juiste energie. Daarbij gaat jouw lichaam om steeds meer suikers vragen naar mate je er meer van binnen krijgt. Zo ga je juist meer en ongezonder eten. Dat is, ondanks het sporten, natuurlijk funest als je wilt afvallen.
Met deze vijf mythes ontkracht weet jij in ieder geval de waarheid. Onthoud goed dat als je wilt afvallen je juist alle belangrijke bouwstenen binnen moet krijgen. Een keer wat lekkers mag dan ook niet ontbreken. Zoals met alles, mate is de maatstaf. Wil jij afvallen door gezonde voeding en sporten te combineren? Dan zijn deze buikspiertrainers perfect voor jou!