Een baan in de farmaceutische industrie is vast niet iets waarvan je op je 5e al wist dat daar je toekomst lag. De meeste kinderen hebben hele andere dromen. Weken bij een bedrijf dat medicijnen ontwikkelt en produceert is echter heel boeiend. Het is ook heel waardevol om een bijdrage te leveren aan het genezen of in ieder geval vergroten van het comfort en de levensverwachting van mensen die een bepaalde aandoening hebben. Daarbij draait het niet alleen om de mensen die de medicijnen ontwikkelen, maar ook om iedereen daar omheen. Zodra een nieuw medicijn is ontwikkeld en uitvoerig getest moet het immers op een juiste manier in de markt worden gezet.
De juiste vergunningen
Binnen een farmaceutisch bedrijf zorgt de afdeling regulatory affairs ervoor dat een product op de juiste manier op de markt wordt gebracht. Dat begint met het aanvragen van vergunningen. Dit gebeurt in Nederland vrijwel altijd op Europees niveau. Als de vergunning is verleend dan mag het middel vervolgens in de hele EU worden verkocht. Hier gaat uiteraard tijd overheen. Deskundigen moeten zich ervan vergewissen dat het middel een toevoeging is, dat het doet wat het belooft en dat de eventuele bijwerkingen geen te grote belemmering zijn voor patiënten. Voorts moet worden bepaald of het gaat om een middel dat vrij verkrijgbaar wordt of uitsluitend op voorschrift van een arts.
Een keten van teams
Een product kan alleen op de markt worden gebracht als alle afdelingen binnen het farmaceutisch bedrijf waar het is ontwikkeld en wordt gemaakt goed met elkaar samenwerken. Binnen de zogenaamde supply chain heeft ieder team zijn eigen taak. De keten start bij planners en inkopers die ervoor zorgen dat binnen het bedrijf alles voorradig is om medicijnen te kunnen produceren. Het logistiek- en magazijnpersoneel zorgt voor optimaal voorraadbeheer en het tijdig uitvoeren en afhandelen van bestellingen van afnemers. Data analisten zorgen ervoor dat voortdurend wordt onderzocht of het product nog aan de wensen en verwachtingen voldoet. Zo niet dan kan er worden bijgestuurd.
Banen op verschillende niveaus
Het is zeker niet zo dat je alleen bij een farmaceutisch bedrijf kunt werken als je medicijnen of chemie hebt gestudeerd. Er zijn ook vacatures op hbo- en mbo-niveau. Er moeten immers ook mensen zijn die de telefoon aannemen en die op de administratie de facturen verwerken of het personeelsbeleid uitvoeren. Er zijn genoeg mogelijkheden en ook veel doorgroei mogelijkheden. Je kunt van magazijnmedewerker opklimmen naar hoofd logistiek. En van administratief medewerker naar hoofd financiële administratie. Een prettige bijkomstigheid is dat automatisering niet alles kan overnemen. Zeker bij het produceren en distribueren van medicijnen is goede controle essentieel. Daar zijn in vrijwel alle gevallen mensenhanden en -ogen bij betrokken. Het is een branche waarin veel mensen hun hele arbeidzame leven doorbrengen en met veel plezier werken vanaf het afronden van hun opleiding tot aan hun pensioen.