De vraag naar personeel is nog altijd hoog. Niet overal, maar er zijn zeker sectoren die nog altijd dringend op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Het loont bijvoorbeeld zeker de moeite om een heftruck cursus te volgen zodat je later aan het werk kunt in een magazijn of distributiecentrum. Grote distributiecentra worden nog steeds bij gebouwd omdat steeds meer bedrijven hun producten online verkopen. Deze moeten vervolgens naar de klant worden gestuurd, als het even kan de volgende werkdag al bezorgd. Dat vraagt een strak geplande logistiek. In een magazijn met duizenden artikelen moet je dan ook feilloos je weg kunnen vinden. Niet alleen voor orderpicking, maar ook voor het opruimen van nieuw binnengekomen voorraden.
Personeelstekorten in het onderwijs
De sector die veel aandacht krijgt als het gaat om personeelstekorten is het onderwijs. Veel scholen hebben te weinig docenten om goed onderwijs te bieden. En dat heeft weer gevolgen voor de kinderen die straks van school komen en de maatschappij in moeten. Achterstanden dreigen in basisvaardigheden op het gebied van taal en rekenen. Dit breekt de leerlingen vervolgens op als ze een vervolgopleiding gaan doen en daar niet in mee kunnen komen. Er worden niet voor niets toetsen gedaan om de taal- en rekenvaardigheid te testen voordat je aan een opleiding mag beginnen of voordat je kunt doorstromen naar een volgend jaar. Zelfs onderwijzend personeel schiet vaak tekort in deze basisvaardigheden. Dit is natuurlijk extra kwalijk omdat zij degenen zijn die de kennis moeten overdragen.
Te weinig handen aan het bed
De bevolking in Nederland vergrijst. Dat betekent dat er in de toekomst meer mensen zullen zijn die zorg nodig hebben. De mensen die deze zorg moeten bieden zijn er vaak niet. Daardoor zijn instellingen genoodzaakt de zorg te beperken. Het leidt tot ‘pyjamadagen’ in verpleeghuizen en er is geen tijd meer om even een praatje te maken. Alle zorgtaken zijn op de minuut getimed en daar mag niet van worden afgeweken. Dit leidt vervolgens weer tot uitval van personeel omdat zij niet kunnen leven met deze mentaliteit. Ook de salarissen in de zorg zijn vaak aanleiding om af te haken of niet eens te beginnen aan een baan in de zorg.
Leerlingen al op school enthousiast maken
Bedrijven proberen vaak al op school leerlingen enthousiast te maken voor bepaalde functies. Als je later een baan wilt waarvoor een hoogwerker certificaat verplicht is dan bieden ze aan om de kosten voor de cursus te betalen, als je maar belooft bij hen in dienst te treden zodra je het certificaat in bezit hebt. Dit geldt uiteraard ook voor andere diploma’s. bedrijven willen maar wat graag in jonge medewerkers investeren die ze binnen het bedrijf kunnen opleiden. Alleen dan kan de zorg en dienstverlening ook in de toekomst worden gegarandeerd. Er zal veel gaan veranderen, maar banen in de techniek en zorg zullen altijd blijven bestaan.